14-10-2012 / Sunday food 'The best cupcakes'

Cupcakes, yummie! Ik bakte het enorm veel en ook voor andere mensen/verjaardagen. Het basisrecept voor vanille cupcakes dat ik gebruik komt uit het Magnolia Bakery Cookbook. Het is een fantastisch kookboek. Dit kan ik echt aan iedereen aanraden die van bakken houdt. Door Magnolia Bakery ben ik cupcakes leuk en lekker gaan vinden. Met het basisrecept kan je zoveel verschillende cupcakes bakken. Je kan er alles doorheen doen wat jij lekker vindt, stukjes appel, chocolade, stroopwafel etc. Vandaag het beste recept voor cupcakes!

Vanille cupcakes (24 - 30 cupcakes)
  • 360 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 gram bloem (bakkersbloem)
  • 240 ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 480 gram suiker
  • 4 grote eieren
  • 240 ml melk, op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanilla extract
Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht. Combineer de bloem en het zelfrijzend bakmeel en zit dit even apart (door elkaar scheppen). Mix in een grote kom de boter. Voeg de suiker toe en mix dit ongeveer drie minuten. Het moet goed vermengd zijn met de boter. Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Voeg de droge ingrediĆ«nten (bloem) met de melk en vanille extract toe. Doe dit niet in 1x, maar verdeel het over drie keer. Mix het totdat het een geheel is, maar blijf niet te lang door mixen. Is het een geheel dan is het goed. Doe het deeg in de cupcake wrappers (papiertjes die in het bakblik staan) tot drie kwart, ze rijzen nog behoorlijk. En bak ze ongeveer 20-25 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn. Of check het even met een prikker. Hier moet  geen deeg meer aan blijven plakken. Laat ze eerste even afkoelen in het bakblik (15 minuten) en laat ze dan helemaal afkoelen op een rooster, voordat je de topping erop doet.

Wil je chocolate chip cupcakes schep dan op het laatste, dus voordat je het beslag in de cupcake liners doet, 500 gram chocolate tips door het beslag! Ik vind dit altijd heel erg lekker. 

Vanille buttercream
  • 120 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 700 gram poedersuiker (niet precies te zeggen)
  • 60 ml melk
  • 1 theelepel vanilla extract
  • Kleurstof, druppeltje
Mix de boter in een grote kom. Voeg ongeveer 450 gram poedersuiker, melk en vanilla extract toe. Mix tot het een glad beslag is. Nu is het een kwestie van heel veel proeven! Voeg steeds een beetje extra poedersuiker toe, totdat je geen boter meer proeft en dat je het zelf lekker vind. Het belangrijkste vind ik dat je geen boter meer proeft. Is de topping heel erg dun en wil je hem dikker, dan moet je meer suiker toevoegen. Is de topping helemaal goed voeg dan een klein druppeltje kleurstof toe en mix dit. 1 mini druppel zorgt al voor heel veel kleur. Dus doe het echt beetje voor beetje. Helemaal als je nude kleurtjes wil!

Nog wat tips
Zo dit is het basisrecept voor cupcakes!
1. Je kan hier heel creatief mee zijn en er telkens andere cupcakes mee maken. Voeg een extra ingrediƫnt toe in het beslag, maak andere buttercream (komen nog meer recepten van op mijn blog) en versier ze leuk met bijvoorbeeld marsepein of fondant.
2. Het belangrijkste om dit recept te laten slagen is dat je de oven kent! Wij kregen thuis een nieuwe oven en de eerste paar keer mislukte het gewoon, heel stom! Blijven testen en het komt dan helemaal goed. Elke oven is namelijk anders.
3. Heb je een gat aan de onderkant van je cupcake? Zeef voortaan de bloem en zelfrijzend bakmeel nog even, zodat het nog fijner wordt. Daarnaast kan het te maken hebben met de temperatuur van de oven. Zet de temperatuur dan wat lager de volgende keer, maar laat de cupcakes er dan wel langer in staan.
4. Zorg voor goede cupcake wrappers (stevige). Ook al zeggen ze dat je die gewoon los op een bakplaat kan zetten, eigenlijk gaat die altijd fout. Dus doe de papiertjes in een bakblik voor mooie cupcakes. 

23 opmerkingen:

  1. Wat zien ze er leuk uit!! Hmmmm. Ben jarig vandaag dus kunnen ze met de snelle post;)!?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat zien die er mooi uit! 't lijkt me heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ze zien er echt heel mooi uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oeeeh yumm, misschien moet ik het ook maar eens gaan proberen!!
    Fijne zondag!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wow, ze zien er echt leuk uit! Haha, ik krijg gelijk ook zin om wat te bakken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wow, die zien er echt gestoord goed uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hmmm! Niet echt slim dat ik dit bericht nu lees want ik moet nog iets eten, hihi. Ik ben echht dol op cakejes en deze zien er echt onweerstaanbaar uit! (Trouwens ik vind je blog ook erggg leuk!)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wauw, ze zien er alleen al heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zien er leuk uit!! Ik heb het kookboek ook thuis, grote fan ook! Love it: de cupcakes van Magnolia Bakery zelf en het zelf maken thuis :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ze zien er echt heel leuk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Yumm, ziet er heerlijk uit! Nu al zin om zelf weer aan de slag te gaan en ze vooral te eten ;)!

    X

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Die zien er echt super lekker uit !
    Krijg zin om ze ook eens een x te maken :D

    Liefs,
    Marije

    www.marijeee.blogspot.nl
    www.rmjourneyaroundtheworld.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dit ziet er echt zo lekker uit! Mooie blog heb je! :)
    www.radiatefashion.com

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mjummm ze zien er HEERLIJk uit

    BeantwoordenVerwijderen
  15. mmm ziet er lekker uit! zeker eens proberen :)
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hmm ziet er lekker uit! Love magnolia bakery!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Die zien er uit om op te eten ;)

    BeantwoordenVerwijderen