18-11-2012 / Sunday food 'apfelstrudel'

Er lagen nog appels in de koelkast en wat zou ik daar eens van maken? Het is een appelstrudel geworden. Noem je het nou een appelstrudel of apfelstrudel? Het was voor mij de eerste keer dat ik dit ging bakken. Nadat ik wat rond had gekeken op het internet, heb ik mijn eigen receptje bedacht. Ik vond het erg lekker en de rest van de familie gelukkig ook!

Wat heb je nodig voor een grote appelstrudel?
  • Bladerdeeg (6 stuks), ontdooid
  • 600 gram appels, in blokjes gesneden.
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram amandelen, gehakt
  • 2 eetlepels jam
  • 1 ei, losgeklopt, met een scheutje water

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes. Wel de rozijnen in warm water (of bijvoorbeeld rum). Rooster de amandelen in een koekenpan en hak ze grof. 

Verwarm een pan met een dikke bodem en doe de appels en de vanillesuiker hierin, zonder boter! Bak het aan en zet het vuur niet te hoog. Voeg vervolgens de jam erbij. Als de appelblokjes zacht zijn haal je het van het vuur. Schep de rozijnen en amandelen door de appels. 

Plak de velletjes bladerdeeg aan elkaar. Leg de vellen over elkaar en aandrukken. Dat is al goed genoeg! Leg het appelmengsel op het bladerdeeg. Hou genoeg ruimte vrij aan de zijkanten om het dicht te vouwen. Kwast vervolgens de randen van het deeg in met het eigeel. Vouw vervolgens een flap deeg over het mengsel. En vouw de andere kant hier overheen. Goed aandrukken! Zorg dat de zijkanten ook goed dicht zijn. Smeer de strudel helemaal in met het eigeel. Maak wat sneden aan de bovenkant van de strudel, zodat de warmte eruit kan. Je zou er nog wat kristalsuiker overheen kunnen strooien. Bak de apfelstrudel voor ongeveer 40 minuten, goudbruin. Laat het 20 a 30 minuten afkoelen en je kan er dan van smullen.

Wat vinden jullie van dit receptje en hoe zou jullie vulling eruit zien? 

20 opmerkingen:

  1. Ziet er eerlijk uit. Zou het ook lekker zijn met wat kaneel? Fijne zondag xo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met kaneel is het vast ook lekker! Krijg je beetje het idee van een appeltaart:)

      Verwijderen
  2. Heerlijk! Ga ik echt een keer maken!

    X Laura

    Fijne zondag!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er lekker uit! Met bladerdeeg kan je alle kanten op :)

    www.b-toblack.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben echt gek op Appelstrudel, vooral met slagroom en vooral in de winter. Heb het nog nooit zelf gemaakt, maar dit ziet er goed uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgende keer moet ik er dan slagroom bij maken!

      Verwijderen
  5. Wauw, dat ziet er echt lekker uit! Vooral lekker voor in de winter!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hey!
    Wat een leuke blog!
    Ik kwam er toevallig op terecht en dacht Heej ik heb vandaag kleine appelflapjes gemaakt.. wat grappig!
    Ik ben in elk geval je nieuwe volger!
    Misschien vind je het leuk om ook een keertje op mijn blog te kijken?!
    xx riannejasperina.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Daar heb ik heel veel trek ik nu!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oh jammie, ik kan het bijna ruiken. Heeel lekker :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ziet er lekker uit! Ga ik snel een keer maken!

    http://itsraininghas.blogspot.com

    xx

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik lust niet zo graag appels, maar dit ziet er wel heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. I love apfelstrudel! My mom makes it quite often. :)
    Tamara's Blend

    BeantwoordenVerwijderen