25-11-12 / Sunday food 'speculaasjes'
Sinterklaas is in het land dus we mogen weer volop genieten van de pepernoten, marsepein, chocoladeletters en speculaasjes. Ik wilde echte speculaasjes maken en bij Dille & Kamille vond ik eindelijk van die leuke speculaasplanken. Helaas, de spuclaasjes zagen er niet zo uit als ik had gehoopt! Het had alleen de vorm nog, maar geen details (reliëf). Super jammer/bale en ik bleef het maar proberen. Nu lag gisteren de Foodies van december in de brievenbus en daar stond toevallig ook een stukje over speculaas in: 'Om te beginnen, de speculaasplankjes die je tegenwoordig kunt kopen, zijn slecht gesneden en hebben geen reliëf en detail. Daar krijg je geen mooie koekjes mee. Ten tweede moet je het plankje veel gebruiken voordat het koekje echt goed los begint te laten. Hoe meer boter het hout absorbeert, hoe beter dat het deeg loslaat. Met maïzena en andere poeders verlies je het kleine beetje reliëf dat er nog in zit. Het enige wat echt helpt is de plank daadwerkelijk te gebruiken.'

Duidelijk toch? Mijn deeg kwam bijna niet los, de koekjes waren lelijk en ik gebruikte veel bloem om de koekjes toch nog uit de plank te krijgen. Dus gewoon veel speculaasjes maken waarvan ze aan het begin allemaal lelijk worden, maar daarna kan je (als het goed) is mooie speculaasjes maken. Geduld! Ook al zagen die van mij er niet uit als speculaasjes en heb ik voor de helft van het deeg koekjesuitstekers gebruikt, de smaak was wel goed! En dat is toch wel het belangrijkste. Het waren lekkere speculaasjes!

Wat heb je nodig:
 • 250 gram bloem
 • 150 gram koude boter in stukjes
 • 140 gram donkere basterdsuiker
 • 1 theelepel baking soda
 • 1,5 theelepel speculaaskruiden
 • 4 eetlepels melk

Meng de bloem, baking soda, basterdsuiker en speculaaskruiden in een kom. Voeg boter en vervolgens melk toe en kneed tot een soepel geheel. Laat het deeg een paar uur in de koelkast opstijven.

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Bestuif met een kwastje de uitholling in de speculaasplank zorgvuldig met bloem. (Niet zo goed dus volgens de Foodies, maar bij nieuwe speculaasplankjes moet je wel) Druk het deeg stevig in de vormpjes en snijd wat boven de plank uitsteekt weg met een mes. Keer de plank om boven een ingevette bakplaat en klop de speculaasjes uit de plank. (zorg dat de speculaasjes elkaar niet raken op de bakplaat) Bak de speculaasjes ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden. 

Extra: Voor amandelspeculaasjes voeg je 50 gram geschaafde amandelen aan het deeg toe.

10 opmerkingen:

 1. Het ziet er heerlijk uit, perfect stormachtige-zondag-recept!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah te leuk! En te lekker :D haha! Ik ben echt zo'n snoeperd, moet er ECHT mee ophouden nu. Morgen begin ik weer met gezond haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had meer aandacht voor die mok! haha ;)
  Wat een gaaf ding! Je speculaasjes zijn ook erg goed gelukt! x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super cute! Ziet er leuk uit. Je hebt echt een leuke blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ziet er alsnog super lekker uit! Toffe mok ook :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ze zien er heeel schattig uit! Ennuh, een hapje wil ik ook best nemen:)!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij maakten vroeger altijd zelf pepernoten, lijkt hier wel een beetje op! En ruikt ook altijd zo lekker :)

  BeantwoordenVerwijderen