22-11-2012 / Pasta al forno con pomodori e mozzarella

"Dit pastagerecht is zeer geliefd in heel Italië. Het wordt gegeten op familiebijeenkomsten en partijen en is ook het gerecht dat de monniken elke zondag als speciale lunch krijgen." Nou ik at het gewoon op een doordeweeks dag, zonder een speciale gelegenheid. Het recept komt uit: Jamie Oliver, Jamie's Italië. Het is echt een super lekkere vegetarische pasta en totaal anders dan dat ik ooit gegeten heb. Het is een beetje pittig door de Spaanse pepers en je proeft erg goed de tomaten. Het is ook, net als lasagne, opgebouwd uit lagen. De eerste hap wel was een beetje vreemd, omdat ik een hele andere smaak verwachtte, maar het was wel echt lekker! In het gerecht zitten verder geen groentes, dus een salade erbij is wel een aanrader. 


Wat heb je nodig:
  • Zeezout en zwarte peper
  • Extra vierge olijfolie
  • 1 witte ui, gepeld en fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
  • 1,5 kilo rijpe tomaten of 3 blikken van 400g gepelde tomaten in stukjes
  • 1 of 2 gedroogde rode Spaanse pepers, verkruimeld
  • Een flinke handvol verse basilicumblaadjes
  • 400 gram gedroogde orecchiette (of andere pasta)
  • 4 flinke handenvol van het stuk geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 bollen mozzarella van elk 150 gram

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een grote pan gezouten water op het vuur. Giet een flinke scheut olijfolie in een passende pan en laat daar de ui, knoflook en pepertjes ongeveer 10 minuten heel zachtjes in bakken tot ze zacht, maar nog niet gekleurd zijn. Als je verse tomaten gebruikt, moet je daar eerst met de punt van een mes de kern uit halen. Les ze vervolgens 40 seconden in kokend water, tot het vel los begint te komen. Schep ze met een schuimspaan of zeef uit de pan en zet de pan van het vuur.

Doe de tomaten in een kom, spoel ze af met koud stromend water, trek de velletjes eraf, knijp de zaadjes eruit en hak het vruchtvlees in stukjes. Doe de stukjes tomaat met een klein glaasje water bij de knoflook en de uitjes in de pan, laat het mengsel aan de kook komen en 20 minuten zachtjes pruttelen. Pureer het vervolgens in een keukenmachine of blender tot een gladde saus. Snipper de basilicum in de saus en breng die op smaak met peper en zout en een klein scheutje rodewijnazijn.

Wanneer de gepureerde saus perfect op smaak is, zet je de pan met water weer op het vuur. Doe zodra het water kookt de orecchiette erin en kook ze gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat ze uitlekken en hussel ze met de helft van de tomatensaus en een handje Parmezaanse kaas. Pak nu een passende braadslee, pan of aardewerken schaal en ver die in met een beetje olijfolie. Leg een laagje pasta in de schaal, dan wat tomatensaus, een handvol geraspte kaas en een in plakken gesneden mozzarella bol. Herhaal dit tot alle ingrediënten opgebruikt zijn en eindig met een flinke laag kaas. Zet de schaal 15 minuten in de hete oven, of tot de bovenkant van het gerecht goudbruin of krokant is. Italianen eten dit gerecht ook graag koud. Geef mij het maar warm!

P.s. je kan nog meedoen met de winactie

12 opmerkingen:

  1. Mmmm, ik heb gezien hoe Jamie dit maakte in Italië! Ik krijg al trek als ik eraan denk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit ziet er ZO yummy uit, like omg <3

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er heerlijk uit! Ik ben dol op de Italiaanse keuken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik HOU van pasta dus ik denk dat dit een gerecht is dat mij wel kan bekoren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wat ziet dat er goed uit, zeg! Ik eet al veel te veel pasta, maar ga deze zeker onthouden!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Pasta uit de oven is lekker! Deze variant ziet er ook goed uit :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Klinkt goed! Jamie's pastagerechten zijn altijd zo lekker! :)

    BeantwoordenVerwijderen