10-05-2013 / Fitnessarmband UP


De UP is een fitnessarmband van Jawbone. " Het is een polsbandje en app die volgt hoe je slaapt, beweegt en eet en het helpt bij het interpreteren van die informatie om je goed te voelen." Het bandje kan je 24 uur, 7 dagen in de week dragen en heeft een batterij die 10 dagen mee kan gaan. Ik kocht de armband vooral voor het beweeggedeelte. De UP heb ik nu een week getest en ik geef mijn mening.  De drie dingen die de fitnessarmband meten:

Activiteiten: 'Volg elke beweging, inclusief afstanden, verbranden calorieën, actieve tijd en intensiteit van activiteiten.' Door het polsbandje te synchroniseren aan je telefoon zie je in de app je activiteiten. Bij de eerste aanmelding vul je leeftijd, geslacht, lengte en gewicht in. Hierdoor krijg je een aanbevolen hoeveelheid stappen voor een dag. Mijn doel is om elke dag 10.000 stappen te zetten (dit werd aanbevolen). 10.000 stappen is best veel en om het doel te halen ben ik wel meer gaan bewegen. Toch nog even dat extra rondje met de hond, lopend in plaats van de metro of een wandeling naar de Uiterwaarden. Tot nu toe heb ik elke dag mijn doel gehaald dus dat ga ik maandag wel verhogen.

Door een schema kan je precies zien wanneer je actief of inactief was, hoe intensief je activiteiten waren, hoeveel stappen je hebt gelopen, de aantal kilometers die gelopen zijn en de verbrande calorieën. Er is ook nog de mogelijkheid om oefeningen op te slaan. Die worden dan ook getoond in het schema. De fitness sla ik op als oefeningen kracht en cardiotraining, maar er zijn aardig wat mogelijkheden (tennis, fietsen, skiën, dansen, videospellen, yoga etc).

Mijn UP heb ik zo ingesteld dat het mij waarschuwt als ik een uur heb stil gezeten. Tijd om weer te bewegen!Slaap: 'Volgt op intelligente manier het aantal geslapen uren, licht versus diep slapen en momenten waarop je wakker wordt.' Tijdens het slapen hou je de armband om. Je drukt een knop van de armband in om te zeggen dat je gaat slapen. UP houdt nu bij hoe snel je in slaap viel, hoelang je geslapen hebt, lichte en diepe slaap, hoe vaak je wakker bent geworden en hoelang. Dit wordt ook in een tabel weergegeven en je hebt een doel. Mijn doel is bijvoorbeeld om 8 uur te slapen, maar dat heb ik nog niet gehaald. De App laat zien dat ik 's nachts vaak wakker wordt en heel licht slaap. Niet gek dat ik soms moe wakker wordt.

De armband heeft ook een alarm/wekker door middel van een trilling. Een powernap kan je ook instellen en telt mee voor je doel.

Voeding: 'Met het UP polsbandje kun je op een leuke en eenvoudige wijze bijhouden wat je eet.' Je dagschema qua voeding kan je toevoegen in de app. De app bevat een galerij met eten en drinken die je kan selecteren. Je kan ook de streepjescode van een product scannen of handmatig de gegevens van het product invoeren. Door de hoeveelheid van wat jij gegeten of gedronken te hebben kan je precies zien hoeveel calorieën het heeft, koolhydraten, vezels etc. De voedingsinformatie is op basis van de dagelijkse aanbevelingen van USDA. Hierdoor krijg je een overzicht van wat je te weinig binnen krijgt (bijv. eiwitten) en wat je misschien wel te veel eet, zoals koolhydraten.

Er is ook nog een mogelijkheid om foto's te maken van je eten en toe te voegen. Dan is je overzicht helemaal compleet.


Overige: Als meerdere mensen de UP armband hebben kan je een team worden en elkaar zo aanmoedigen om meer te bewegen of gezonder te eten. Ik heb nog geen team, maar misschien komt dat nog wel. UP is ook gekoppeld aan andere app's bijvoorbeeld runkeeper waardoor je de gegevens makkelijk kan koppelen.

Ik ben erg tevreden over de UP. Een hele leuke gadget als je meer wil gaan bewegen, want het stimuleert echt om je stappen op een dag te halen. Je bent nu bewuster van je activiteiten en slaapritme. Ook al wil je niet per se meer bewegen dan is het nog steeds interessant. Het is fijn om te weten of je voldoende beweegt. De App werkt ook heel handig. Je kan de armband niet via bluetooth synchroniseren aan je app, maar daar staat dan wel weer tegenover dat je het om de 10 dagen moet opladen.

Wat in de volgende versie wel mag komen is een lampje in de armband die laat zien dat je je doel hebt behaald. Aan de armband kan je nu niet zien of je je doel behaald hebt. Zou toch leuk zijn als er goal kwam te staan of een vlaggetje. Maar dat is dan ook gelijk het enige wat ik mis aan UP. Ik ben heel erg blij met UP en kan het iedereen aanraden. Misschien nog handig om te melden de UP kost 130 euro. Heb jij al een UP of andere fitnessarmband bijvoorbeeld Fuel van Nike?

7 opmerkingen:

 1. Het klonk als een perfect en ideaal bandje, tot ik het bedrag zag haha. Maar ik vind het persoonlijk wel een mooi doel om voor te sparen... ik ga hier serieus over nadenken! Thanks for the tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is wel een duur ding. Apple verkoopt ook nog twee andere soorten, die zijn vergelijkbaar met de fitnessarmband, alleen minder uitgebreid en goedkoper: Fitbit zip draadloze activiteitstracker of Fitbit one wireless Sleep monitor en activity tracker. En anders misschien inderdaad een mooi doel om voor te sparen.

   Verwijderen
 2. Het klinkt erg interessant! Ik zal er eens naar kijken !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die bandjes zijn wel gaaf eigenlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat klinkt echt heel gaaf maar wel duur zag ik al wel...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een gaaf ding, wel duur idd. Maar lijkt me best handig, hoewel ik meestal alleen sport.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met sporten hou ik de armband ook gewoon om en telt het ook de stappen! Ideaal, want dan heb je er gelijk lekker veel haha. Het motiveert mij wel tijdens het sporten om toch nog even dat extra rondje te rennen of net even iets harder te steppen, maar het is idd wel prijzig!

   Verwijderen